projekce technických zařízení budov


Plánujete domovní ČOV?

31.01.2019 15:54

V poslední době se zvyšuje poptávka po domovních čistírnách odpadních vod. Likvidaci vypouštěných vod z ČOV lze řešit několika způsoby. Z 99,9% budou vody vypouštěny do nějaké vodoteče, nebo budou zasakovány do půdních vrstev (spodních vod). Často je požadavek investorů vyčištěnou vodu akumulovat v jímce a využívat pro zalévání zahrady - také toto řešení je považováno za zasakování do spodních vod. Parametry ČOV pro vypouštění do povrchových vod jsou legislativou klasifikovány ve třech kategoriích podle druhu recipientu (zjednodušeně běžný tok, málo vodnatý tok a tok pro vodárenské účely). Pro zasakování do spodních vod je samostatná kategorie PZV.

Chtěl bych zde upozornit na nejedno úskalí, které se může vyskytnot. Ve všech výše uvedených případech je nutný souhlas správce příslušného povodí, tj. v našem kraji Povodí Ohře a Labe, v jehož správě jsou nejen vody povrchové, ale i vody podzemní. Doporučuji pro svůj záměr se nejprve obrátit na https://www.poh.cz/odbor-vodohospodarskeho-planovani/os-1039/p1=1060

 a nechat si zaslat předběžný souhlas a podmínky pro výstavbu domovní ČOV v dané lokalitě, aby nedošlo k rozporu s opatřením OHL207008 "Zásady čištění odpadních vod a odkanalizování komunálních zdrojů" https://www.poh.cz/VHP/pdp/listy_opatreni/LO_pdf/OHL207008.pdf

a aby záměr byl v souladu s platným Národním plánem povodí Labe a Plánem dílčího povodí Ohře (VPP a PDP). Né vždy správce povodí se stavbou ČOV může souhlasit a vynaložené peníze za projekt by byla zbytečná investice. S kladným vyjádřením můžeme postupovat dále.

Pokud uvažujete s likvidací vypouštěné vody zasakováním na pozemku, pak ještě budete potřebovat "posouzení hydrogeologických poměrů" např. www.geosl.cz/#kontakty . V tomto dokumentu hydrogeolog podle půdních vrstev, hladině spodní vody a lokalizaci studen v okolí stanoví možnost a podmínky zasakování. Pak už nic nebrání možnosti zpracovat vlastní projektovou dokumentaci malé domovní čistírny a zdárně projít závěrečným kolečkem souhlasných stanovisek.

Domovní ČOV je vodohospodářské dílo, povolení vydává Referát životního prostředí a projektová dokumentace musí být opatřena autorizačním razítkem pro vodohospodářské stavby.

A 0,1% způsobů vypouštění? Pokud budete vlastnit dostatečně velkou vodní plochu nepropustného a neodtékajícího jezírka s vodní vegetací, pak není problém dokázat, že se voda odpaří a jiné povrchové nebo spodní vody než vaše nebudou dotčeny.

A na závěr perlička hodna slavného Kocourkova. I když se s povolováním jedné domovní ČOV postupovalo podle výše uvedeného a Povodí Ohře udělilo souhlasné stanovisko, přesto Životní prostředí jistého města (také na K) stavbu zamítlo s odůvodněním, že je v rozporu s opatřením OHL207008, jehož autorem je právě Povodí Ohře a Labe. Ještě chcete domovní ČOV?

—————

Zpět